ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Το χωριό μας
Αρχική
Τοπικό Συμβούλιο
Ιστορία
Σύλλογοι
Το χωριό μας
Φωτογραφίες
Χάρτες
Ανακοινώσεις
Χρήσιμα Τηλέφωνα & Links
Σχόλια επισκεπτών
Επικοινωνία
Φωτογραφίες
 Ένα από τα πιο παλιά έθιμα,  σε πάρα πολλά χωριά του νομού Κοζάνης όπως και στην περιοχή της αρχαίας Ελίμειας όπου ανήκει και το χωριό μας , με διάφορες παραλλαγές είναι οι Λαζαρίνες, όπου παίρνουν μέρος μόνο γυναίκες. Το έθιμο διατηρείται με όλη την τελετουργική του μεγαλοπρέπεια. Είναι καθαρά αρχαιοελληνικό κι έχει σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στους χριστιανικούς χρόνους συνδέθηκε με την ανάσταση του Λαζάρου, προάγγελο της Ανάστασης του Κυρίου.

 

Το έθιμο ξεκινάει το  Σάββατο του Λαζάρου του φτωχού, όταν οι Λαζαρίνες αποφασίζουν που θα κάνουν το κονάκι. Κονάκι, λέγεται το σπίτι όπου θα μείνουν και θα διασκεδάσουν οι Λαζαρίνες από κάθε μπλίκι (ομάδα)  το βράδυ του Λαζάρου. Δίνουν τον όρκο της Λαζαρίνας και κρύβουν το αυγό  τραγουδώντας  λαζαριάτικα τραγούδια. Την Πέμπτη πριν του Λαζάρου πηγαίνουν τα υλικά για τα νηστίσιμα φαγητά που θα τα μαγειρέψει η νοικοκυρά που θα τις φιλοξενήσει.

Ανήμερα του Λαζάρου, οι Λαζαρίνες ντυμένες με τις παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές, συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου τραγουδούν και χορεύουν τους ιδιόμορφους τοπικούς χορούς . Αμέσως μετά γυρνάνε στα σπίτια του χωριού λέγοντας το ανάλογο τραγούδι (κάλαντα του Λαζάρου ) για το κάθε σπίτι που επισκέπτονται, παινεύοντας τους νοικοκυραίους ξεκινώντας πάντα από το σπίτι του παπά. Όταν νυχτώσει, τα κορίτσια και οι γυναίκες μαζεύονται στο «Κονάκι». Εκεί  οι  Λαζαρίνες,  διασκεδάζουν με τραγούδια, χορό και παιχνίδια. Επίσης, συμμετέχουν και νέοι του χωριού. Το γλέντι τελειώνει στην αυλή του σπιτιού, όπου τραγουδούν και χορεύουν το «Φεγγάρι μου ψήλο λαμπρό».

Το έθιμο τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων όπου  μετά το τέλος της θείας λειτουργίας οι Λαζαρίνες αλλά και όσες γυναίκες ή κοπέλες το επιθυμούν,  στήνουν χορό στο προαύλιο της εκκλησίας με ιεραρχική σειρά.

Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου το έθιμο προσαρμόστηκε κάπως  στα δεδομένα της εποχής.

<< Όλες οι κατηγορίες
61 συνολικά αντικείμενα 1  2 

πανηγύρι 2017
Copyright © [2012-14]
Το χωριό μας
Οι εκκλησίες
1η Εθελοντική Αιμοδοσία
Υποστηρικτές
Δραστηριότητες στο χωριό
Απόκριες 2013
Δενδροφύτευση
25_Μαρτίου
Let's do it
1ο Τουρνουά 6Χ6
2o Τουρνουά 6Χ6
11η Λαμπαδηδρομία Αιμοδωτών
επέτειος του ΟΧΙ 28/10/13
Το έθιμο του Αγ.Νικάνορα
Let's do it 2014
επέτειος του ΟΧΙ 28/10/14
Υποδοχή λειψάνων Αγ.Νικανορα 2015
20 Χρόνια Ηλίας Πολίτης
Χορός_ΜαπΣ_2016
Λαζαρίνες_2017