ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Το χωριό μας
Ήθη και Έθιμα
Ήθη και Έθιμα

11/4/17 Με μεγάλη επιτυχία αναβίωσαν και φέτος το έθιμο των Λαζαρίνων
(Φώτο-βίντεο)

Μορφωτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος

«Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

Η αγάπη προς το σύλλογο, η προθυμία, η μεγάλη συμμετοχή και  η βοήθεια  των γυναικών  και κοριτσιών  του χωριού ήταν τα μέσα για την διοργάνωση του εθίμου «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ». Με πολύ προσπάθεια και κόπο ξεκίνησαν την προετοιμασία τους μερικές εβδομάδες πριν και κατάφεραν να παρουσιάσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα. Να ευχαριστήσουμε όλους όσους  μας έκαναν την τιμή να επισκεφτούν το κονάκι μας, να παρακολουθήσουν το χορό  στην πλατεία του χωριού αλλά και να  υποδεχτούν  τις  Λαζαρίνες  στα σπίτια τους. Αισθανθήκαμε ιδιαίτερη χαρά, στον σύλλογο μας, όταν μας    επισκέφτηκαν στο κονάκι  κυρίες που συμμετείχαν στο έθιμο τα  προηγούμενα χρόνια οι οποίες  μας τίμησαν με την παρουσία τους  και μας είπαν τραγούδια τραπεζιού.
       Ευχαριστούμε επίσης και τον κ. Βακουφτσή Κων/νο αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ελίμειας για την επίσκεψη του και την πρώην πρόεδρο ΟΑΠΝ Κοζάνης κ. Φανή Φτάκα που ήταν κοντά μας.
      Να μην ξεχάσουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε  όσες κυρίες ετοίμασαν τα εδέσματα για το κονάκι και τις Λαζαρόπιτες για τα σπίτια όπου είπαμε τα κάλαντα, αλλά και σε όλους τους χωριανούς που στηρίζουν κάθε μας προσπάθεια. 

Λίγα λόγια για το Έθιμο:

«Λαζαρίνες»

           Ένα από τα πιο παλιά έθιμα,  σε πάρα πολλά χωριά του νομού Κοζάνης όπως και στην περιοχή της αρχαίας Ελίμειας όπου ανήκει και το χωριό μας , με διάφορες παραλλαγές είναι οι Λαζαρίνες, όπου παίρνουν μέρος μόνο γυναίκες. Το έθιμο διατηρείται με όλη την τελετουργική του μεγαλοπρέπεια. Είναι καθαρά αρχαιοελληνικό κι έχει σχέση με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στους χριστιανικούς χρόνους συνδέθηκε με την ανάσταση του Λαζάρου, προάγγελο της Ανάστασης του Κυρίου.
        Το έθιμο ξεκινάει το  Σάββατο του Λαζάρου του φτωχού, όταν οι Λαζαρίνες αποφασίζουν που θα κάνουν το κονάκι. Κονάκι, λέγεται το σπίτι όπου θα μείνουν και θα διασκεδάσουν οι Λαζαρίνες από κάθε μπλίκι (ομάδα)  το βράδυ του Λαζάρου. Δίνουν τον όρκο της Λαζαρίνας και κρύβουν το αυγό  τραγουδώντας  λαζαριάτικα τραγούδια. Την Πέμπτη πριν του Λαζάρου πηγαίνουν τα υλικά για τα νηστίσιμα φαγητά που θα τα μαγειρέψει η νοικοκυρά που θα τις φιλοξενήσει.
       Ανήμερα του Λαζάρου, οι Λαζαρίνες ντυμένες με τις παραδοσιακές πολύχρωμες φορεσιές, συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου τραγουδούν και χορεύουν τους ιδιόμορφους τοπικούς χορούς . Αμέσως μετά γυρνάνε στα σπίτια του χωριού λέγοντας το ανάλογο τραγούδι (κάλαντα του Λαζάρου ) για το κάθε σπίτι που επισκέπτονται, παινεύοντας τους νοικοκυραίους ξεκινώντας πάντα από το σπίτι του παπά. Όταν νυχτώσει, τα κορίτσια και οι γυναίκες μαζεύονται στο «Κονάκι». Εκεί  οι  Λαζαρίνες,  διασκεδάζουν με τραγούδια, χορό και παιχνίδια. Επίσης, συμμετέχουν και νέοι του χωριού. Το γλέντι τελειώνει στην αυλή του σπιτιού, όπου τραγουδούν και χορεύουν το «Φεγγάρι μου ψήλο λαμπρό».

Το έθιμο τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων όπου  μετά το τέλος της θείας λειτουργίας οι Λαζαρίνες αλλά και όσες γυναίκες ή κοπέλες το επιθυμούν,  στήνουν χορό στο προαύλιο της εκκλησίας με ιεραρχική σειρά.

Φυσικά με το πέρασμα του χρόνου το έθιμο προσαρμόστηκε κάπως  στα δεδομένα της εποχής. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Δείτε Βίντεο:

 

βίντεο:Γιώργος Λαμπρόπουλός

από το κονάκι:Κυριακή των Βαΐων μετά τη θεία λειτουργία:3/4/17 Το Σάββατο του φτωχολαζάρου τα κορίτσια του χωριού συνέχισαν το έθιμο


Κατά την παράδοση μία εβδομάδα πριν του Λαζάρου, οι λαζαρίνες κρύβουν το αυγό και δίνουν τον όρκο της λαζαρίνας...
" Όποια πεισμώσει και οποία κακιώσει να μαυρίσει σαν την πιροστιά, να πρασινίσει σαν την τσουκνίδα και να μαζωχτεί σαν το αυγό"
Και του χρόνου κορίτσια!
Το επόμενο Σάββατο του Λαζάρου θα πάμε να πάρουμε το αυγό και θα ντυθούμε λαζαρίνες για να χορέψουμε στην πλατεία του χωριού! Σας περιμένουμε ολους!!!

Βίντεο απο το Σάββατο του φτωχολαζάρου και φωτογραφίες 

Για την προβολή κάποιον βίντεο θα πρέπει να έχετε λογαριασμό στο Facebook

  
πηγή:ΜΑΠΣ Αγίας Παρασκευής
 
7/1/2017 Το έθιμο του ''Κύριε Ελέησον" στο χωριό μας(βίντεο)7/1/2016 Το έθιμο του ''Κύριε Ελέησον" στο χωριό μας (φωτογραφίες - βίντεο)


 Στο χωριό μας, στην Αγιά Παρασκευή Κοζάνης χτες 6/1/2016 και ύστερα από περίπου 40 με 50 χρόνια αναβίωσε το έθιμο του ‘’Κύριε ελέησον’’. Ακολούθησε μία τυπική δημοπρασία όπου οι νέοι του χωριού παρέλαβαν τις Άγιες εικόνες από τα χέρια του Παπαγιώργη. Mετά τη βάπτιση του Χριστού ξεκίνησαν από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής φωνάζοντας το ‘’Κύριε ελέησον’’ πέρασαν από τους δρόμους του χωριού, επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, το εξωκκλήσι στην είσοδο του χωριού και κατέληξαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην πλατεία του χωριού όπου και παρέδωσαν τις Άγιες εικόνες. Εκτός του ‘’Κύριε ελέησον’’ έραναν με αγιασμό τους Ιερούς Ναούς. Χρόνια πολλά και καλή Χρονιά με υγεία σε όλο τον κόσμο. 

Φωτογραφίες:

         

Βίντεο:


Υποδοχή των λειψάνων του Αγίου Νικάνορα

Το έθιμο με τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα τηρήθηκε και φέτος από τους συγχωριανούς μας.
Σύμφωνα με την ιστορία των λειψάνων του Αγίου Νικάνορα μία βαριά θανατική νόσος έπληξε την περιοχή μας και γενικότερα τη Δυτική Μακεδονία το Φθινόπωρο του 1918. Η νόσος αυτή οφειλόταν σε Ισπανική γρίπη, που είχε εξαπλωθεί με γρήγορους ρυθμούς σκορπίζοντας τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους και ζωντανά.


Είκοσι πέντε μέρες μετά την εμφάνιση της γρίπης, οι κάτοικοι της περιοχής έχοντας βαθιά πίστη μέσα τους έφεραν τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα από την Ιερά μονή  Ζάβορδας στην Κοζάνη για να τελεστεί θεία λειτουργία. Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, το θαύμα είχε πλέον  γίνει  και η θανατηφόρα νόσος σταμάτησε.

Για τον λόγο αυτό με απόφαση του Μητροπολίτη Γρεβενών αειμνήστου Χρυσοστόμου και του Μητροπολίτη Κοζάνης Διονυσίου ένα μέρος των ιερών λειψάνων μεταφέρθηκε στον Ιερό ναό του Αγίου στην Κοζάνη.

Οι κάτοικοι  από κάθε χωριό του Τσιαρτσιαμπά για να δοξάσουν την χάρη του Αγίου Νικάνορα, κάθε χρόνο αρχές Ιανουαρίου πλησίον της γιορτής του Αγίου Αθανασίου μαζεύονται κατά παρέες ξεκινάν για το Μοναστήρι της Ζάβορδας (αψηφώντας πολλές φορές τις άσχημες καιρικές συνθήκες). Οι πιστοί διανυκτέρευουν στο Μοναστήρι και την επόμενη ημέρα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας παίρνει ο  καθένας για την ενορία του την Ιερά λειψανοθήκη.  

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας φτάνοντας οι πιστοί στα όρια του χωριού, ο Ιερέας  χτυπά την καμπάνα. Οι κάτοικοι του χωριού περιμένουν με αναμμένα κεριά στα χέρια προκειμένου  να υποδεχτούν και να προσκυνήσουν τα Ιερά λείψανα του Αγίου Νικάνορα και στη  συνέχεια να τα συνοδεύσουν  μέχρι το κατώφλι της εκκλησίας για να τελεστεί  ο εσπερινός της ημέρας, η παράκληση και το θείο κήρυγμα.

Τα Ιερά λείψανα παραμένουν στο χωρίο μέχρι την μεγάλη Τετάρτη, που γίνεται η τελευταία προαγιασμένη λειτουργία, αφού πρώτα θα μεταφερθούν   για να μπει η χάρη του σε όλα σχεδόν τα σπίτια του χωριού.

Το έθιμο αυτό έχει βαθιές θρησκευτικές ρίζες και συνεχίζεται και σήμερα από άντρες και παιδιά του χωριού μας και από πλήθος κόσμου που συμμετέχουν στην μεταφορά τον λειψάνων του Αγίου Νικάνορα. (φωτογραφίες)

 

 

15/1/14 Υποδοχή των Λειψάνων του Αγίου Νικάνορα στην Αγία Παρασκευή την Κυριακή 12 Ιανουαρίου


 Το έθιμο με τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα τηρήθηκε και φέτος από τους συγχωριανούς μας. Σύμφωνα με την ιστορία των λειψάνων του Αγίου Νικάνορα μία βαριά θανατική νόσος έπληξε την περιοχή μας και γενικότερα τη Δυτική Μακεδονία το Φθινόπωρο του 1918. Η νόσος αυτή οφειλόταν σε Ισπανική γρίπη, που είχε εξαπλωθεί με γρήγορους ρυθμούς σκορπίζοντας τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους και ζωντανά.

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 

 

 


 

 

 

29/4/2013 Το έθιμο του Λαζάρου


 
Το έθιμο του Λαζάρου αναβίωσαν το Σάββατο 27 Απριλίου 2013 οι γυναίκες και πολλά νέα κορίτσια της Αγίας Παρασκευής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χορό και τραγούδια από γυναίκες και κορίτσια στην πλατεία του χωριού. Έπειτα ακολούθησε κονάκι στο κοινοτικό κατάστημα. Οι Λαζαρίνες, αφού γεύτηκαν νηστίσιμα εδέσματα, όπως φασολάδα και πίτες, άρχισαν το παιχνίδι με πολύ κέφι, γέλια και πειράγματα. Η ημέρα του Λαζάρου επισφραγίστηκε από το μοίρασμα της πίτας στο σπίτι του παπά, του προέδρου και των Λαζαρίνων.   (φωτογραφίες)
13/1/13 Το έθιμο του Αγίου Νικάνορα

Το έθιμο με τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα τηρήθηκε και φέτος από τους συγχωριανούς μας. 

Στη φωτογραφία η μεγάλη συνοδεία των λειψάνων από άντρες και παιδιά του χωριού μας που παραβρέθηκαν στην ιερά μονή της Ζάβορδας για την τήρηση του εθίμου.

 


ΟΙ ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ

       Ένα από τα πολλά παραδοσιακά έθιμα που διατηρούνται με όλη την παλιά τελετουργική μεγαλοπρέπεια και αξίζει ιδιαίτερης μνείας είναι οι «Λαζαρίνες». Έθιμο αρχαιοελληνικό που σχετίζεται με την αναγέννηση της φύσης και την ανανέωση της ζωής. Στους χριστιανικούς χρόνους συνδέθηκε με το έθιμο του Λαζάρου, ενώ στους χρόνους της Τουρκοκρατίας συμβόλιζε την ελπίδα του σκλαβωμένου γένους για την εθνική του απελευθέρωση. Κατά τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις κορίτσια από κάθε γειτονιά συγκροτούν παρέες και ντυμένες με τις γραφικότατες τοπικές φορεσιές χορεύουν τοπικούς χορούς, επισκέπτονται σπίτια και την Κυριακή των Βαίων, μετά τη θεία Λειτουργία στην Πλατεία του χωριού χορεύουν τον Τρανό Χορό.